środa, 2 kwietnia 2014

Polski chleb przenno-żytni na zakwasie

Najpierw robimy zaczyn:
40 g zakwasu
140 g mąki pszennej
10 g mąki żytniej typ 2000
90 g wody

Zakwas musi oczywiście być aktywny, czyli dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej. Mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy i zostawiamy na 12-14 godzin w ciepłym miejscu, ewentualnie w temperaturze pokojowej.

Ciasto właściwe:
800 g mąki pszennej
50 g mąki żytniej typ 2000
450 g wody
2 łyżeczki soli
cały zaczyn




Następnie mieszamy skladniki w misce (w pierwszej kolejności mąkę przesianą mieszamy z sola) jeśli zakwas jest świeży a co za tym idzie niema jeszcze za wiele mocy (kolo tygodniowy) można dodac 20-30g świeżych drożdży i przysypać 2 lyżeczkami cukru ale nie jest to konieczne.Pozostawić tak przygotowany wstępnie materiał na ciasto na około godzinę.Następnie dodać zaczyn i zagnieść ciasto.Jeśli było by zbyt suche dodajemy nieco wody jeśli zbyt mokre (klejące się do rąk) dodajemy mąki może być żurkowa żytnia 720.Pozostawiamy całość na 2 3 godziny do wyrośnięcia i jeszcze raz przerabiamy ciasto.Kolejnym krokiem jest umieszczenie w formie lub 2 jeśli mamy ochote na 2 mniejsze bochenki :).Ja osobiście zrobiłem jeden wielki na dużej blaszce i wyszedł super.Po kolejnych 2 godzinach możemy włączyć piekarnik na 220 stopni góra dół i wstawić chleb na jakieś 40-50 min na srodkowy poziom.Gdyby zbyt mocno sie zaczoł przypiekać z góry wyłączmy górną grzałkę :). A jeszcze bardzo ważna rzecz przed włożeniem chlebka do pieca wrzucamy kilka kostek lodu w celu zapewnienia odpowiedniej wilgotności.Po wyjęciu spryskujemy chlebek woda bardzo delikatnie i czekamy aż wystygnie.



Przepis zaczerpnięty ze strony chleby.info z delikatna przeróbką z mojej strony.

Życzymy smacznego i czekamy na wasze opinie i zdjęcia jak wam wyszło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz