wtorek, 7 lipca 2015

Ogórki małosolne jak u mamy

Witajcie.Dziś naszło nas totalnie na zrobienie ogórków kiszonych w formie małosolnej.



Składniki na duży słoik:

1-1,5 kg ogórków gruntowych
1 litr wody
1 łyżka soli do przetworów (polecamy 'Osole')
4 ziarna pieprzu
3 ziarna ziele angielskie
4-5 ząbków czosnku
koper, chrzan, liść winogrona (lub zestaw do kiszenia)



Ogórki dokładnie myjemy w zimnej wodzie i zostawiamy na jakieś 30-40 min do namoczenia.
Zestaw do kiszenia również myjemy w zimnej wodzie i odciekamy.
W między czasie robimy zalewę gotując wodę z solą, a po zagotowaniu studzimy by była letnia nie gorąca.W słoiku układamy koper czosnek i wszystkie przyprawy a następnie układamy ogórki starając się by były dość ściśle ułożone.
Następnie zalewamy całość wcześniej przygotowana zalewą i przykrywamy słoik pokrywką nie zakręcając by mogły uchodzić gazy.



Ogóreczki są gotowe po około 2-4 dniach w zależności od temperatury, ale u nas były dobre już po 2 dniach.Im dłużej leżą tym stają się bardziej kwaśne także co kto lubi :).
Co więcej zrobiliśmy eksperyment i po zjedzeniu poprzednich ogórków następne zakisiliśmy w wodzie z poprzedniego kiszenia.Ogórki wyszły równie smaczne i chrupiące :).

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz